Duurzame bouwmaterialen

Logo

Wat zijn duurzame bouwmaterialen? Bent u van een plan een huis te bouwen of te verbouwen, dan zult u over aantal aspecten moeten nadenken. Bijvoorbeeld de inrichting, het design en stijl. Maar u zult in deze tijd ook rekening moeten houden met de duurzaamheid van uw huis, de constructie en de duurzame bouwmaterialen.

We zullen allemaal een steentje bij moeten dragen en goed omgaan met de grondstoffen die wij hebben. Maar wat is een duurzame woning nou precies? Bij het bouwen van een duurzame woning zal u rekening moeten houden met verschillende aspecten.

U kunt ervoor kiezen om de bouw van uw woning zo duurzaam mogelijk te houden, of u kunt gebruik maken van duurzame bouwmaterialen. Hieronder gaan wij de duurzame opties bespreken die u het best kunt gebruiken.

Duurzaam voor het milieu of kostenbesparend?

Iedereen wil graag een duurzaam huis met duurzame materialen. Daarnaast willen wij ook allemaal minder bijdrage hebben aan de C02-uitstoot en een minder grote ecologische voetafdruk hebben. Toch is het gebruiken van duurzame materialen of een nieuw duurzaam huis laat bouwen niet alleen goed voor het milieu.

Het kan ook zeer voordelig zijn voor uw portemonnee. Het verduurzamen van een woning levert namelijk geld op. In eerste instantie merk je dat aan je energierekening. Wanneer je gebruik maakt van duurzame materialen of zelf je energie opwekt, zal de energierekening aanzienlijk dalen. 

Wat zijn duurzame bouwmaterialen?

Het klinkt heel makkelijk, bouwen met duurzame materialen. Maar er komt veel kennis en ervaring bij kijken. En daarnaast zijn er ook verschillende ecologische bouwmaterialen. Hieronder volgen een paar belangrijke en milieuvriendelijke materialen.

Schapenwol als isolatiemateriaal

Het eerste makkelijk verkrijgbare duurzame bouwmateriaal is schapenwol als isolatiemateriaal. Dit wordt steeds vaker gebruikt, is zeer dik en biedt dezelfde goede isolatie als synthetische materialen. Het verschil zit in de productie, die vergt minder energie. Schapenwol is op een duurzame manier te produceren en dat maakt het een milieuvriendelijke optie voor de isolatie van een woning.

Natuursteen

Als je kiest voor natuursteen dan is een milieuvriendelijke oplossing. Daarnaast is ook makkelijk te winnen dan bijvoorbeeld kunststof of bepaalde soorten metaal. Bovendien is natuursteen een materiaal dat zich goed laat hergebruiken, wat het een extra duurzaam materiaal maakt. Om deze redenen is natuursteen een van de duurzame opties voor een duurzaam huis.

Wat zijn duurzame bouwmaterialen?

Bamboe

Bamboe groeit op veel plekken ter wereld in overvloed. Het groeit snel en het opnieuw planten van bamboe gaat erg makkelijk. Dit maakt bamboe een duurzaam en betaalbaar bouwmateriaal en een goede ecologische optie. Tegenwoordig worden er in steeds meer woningen bamboe verwerkt.

Gerecycled bouwmateriaal

Een ander duurzaam bouwmateriaal is gerecycled metaal of hout. Voor herwonnen hout, dat vaak opnieuw bewerkt hout is uit bijvoorbeeld gesloopte panden, hoeven bijvoorbeeld geen nieuwe bomen te worden gekapt.

Ook bestaat er gerecycled metaal, waarbij geen mijnbouw nodig is om het metaal te winnen. Gerecyclede metalen als aluminium, koper of ijzer zijn dan ook een goede duurzame optie. 

Profielplaten

Een andere duurzame optie is om te kiezen voor profielplaten: geprofileerde metalen platen met een coating. Deze bestaan zowel voor het dak als voor wanden. Zo zijn damwandplaten goed te gebruiken als wind- en waterdichte bedekking van het dak of de wanden, bijvoorbeeld voor een loods, tuinhuis of stal en ook voor de woningbouw. Een extra voordeel is dat profielplaten vaak erg voordelig in prijs en eenvoudig te monteren zijn.

Duurzaam bouwen met Bouwbedrijf Nobel

Bent u van plan te verbouwen of wilt u een nieuw duurzaam huis laten bouwen? Dan is dit een serieuze onderneming. Bouwbedrijf Nobel is uw ideale bouwbedrijf en partner in de proces. Wij hebben 40+ jaar ervaring in alle vormen van luxere bouw.

Nobel Zon-energie

Uit het oogpunt van duurzaamheid en betrokkenheid betreft nieuwe ontwikkelingen op de woningmarkt heeft Bouwbedrijf Nobel zijn bedrijfsactiviteiten uitgebreid. Eind 2012 zijn we ons gaan specialiseren in leveren en aanbrengen PV-installaties (zonnepanelen), onder de naam Nobel zon-energie!

Wij helpen u aan een duurzame woning

Bij Nobel zullen wij uw wensen gedetailleerd in kaart brengen om zo tot het ideale plan te komen. Wij van Nobel bieden ervaring, professionele werknemers, gespecialiseerde bouwers en de hoogste kwaliteit! Wij kunnen elk duurzaam huis en elke droom verbouwing verwezenlijken!

Wilt u inspiratie opdoen over duurzame bouwmaterialen voor uw woning, bekijk dan eens onze projecten! Wilt u uw woning verduurzamen of een duurzame woning laten bouwen door ons, neem dan gerust contact met ons op! Wij hopen u graag te helpen met het bouwen van uw droomhuis met duurzame bouwmaterialen!

Werk met ons

Werk met ons

Ook een idee wat het realiseren waard is? Vraag een offerte aan