Wat is een duurzame woning

Logo

Wat is een duurzame woning? Een duurzame woning is een woning die het milieu, de aarde en de mensen minder belast. Als een duurzame woning wordt gebouwd, wordt er op een verstandige wijze omgegaan met water, energie en andere grondstoffen.

Bij een duurzame woning wordt er gebruik gemaakt van hernieuwbare (circulaire) en duurzame materialen. Er wordt zuinig omgegaan met de bouwmaterialen, water en energie. Een duurzame woning zou dus het ideale huis moeten zijn, dat het milieu en zijn omgeving niet belast.

Dit zou kunnen door zonnepanelen, duurzame materialen, dubbel glas, een warmtepomp en/of pelletkachel. Bij Nobel proberen wij altijd zoveel mogelijk verstandig en ecologisch te werk te gaan. Wilt een een duurzame woning bouwen, dan kunnen wij u daarmee helpen. Wij weten als geen ander hoe wij uw woning moeten verduurzamen.

Duurzaam voor het milieu of kostenbesparend?

Iedereen wil graag een duurzaam huis, minder bijdrage hebben aan de C02uitstoot en een minder grote ecologische voetafdruk hebben. Toch is het verduurzamen van uw huis of het bouwen van een duurzame woning niet alleen goed voor het milieu.

Het kan ook zeer voordelig zijn voor uw portemonnee. Het verduurzamen van een woning levert namelijk geld op. In eerste instantie merk je dat aan je energierekening. Wanneer je je huis isoleert of zelf je energie opwekt, zal de energierekening aanzienlijk dalen.

Daarnaast is een duurzaam huis ook meer geld waard. De woningwaarde zal stijgen bij elke duurzame stap die je zet. Wilt u uw duurzame woning al binnen een paar jaar verkopen? Dan is het extra isoleren van uw muren of dak een goede investering.

Duurzaam voor het milieu of kostenbesparend?

Bestaande woning verduurzamen

Een bestaande woning verduurzamen kan op verschillende manieren. Iedere stap in het proces naar een duurzamer huis zal u meer opleveren. Er zijn verschillende handige manieren om uw bestaande woning te verduurzamen:

Isolatie

Indien u uw woning wilt verduurzamen, dan is het verstandig om te beginnen met het goed isoleren van uw huis. Het is zeer verleidelijk om meteen een warmtepomp te installeren, maar wanneer de warmte die hierdoor gegenereerd wordt door slechte isolatie alsnog uit uw huis verdwijnt.

Dan heeft u er niet zoveel aan. Het beste is dus om te beginnen met het goed isoleren van uw huis. Het is verstandig om te beginnen met de vloeren, muren en het dak. Op deze manier is uw ‘duurzame woning’ goed ingepakt. Daarnaast moet er goede ventilatie zijn, anders kan de warmte geen kant op en krijgt u last van vocht in uw woning.

Isolatiemateriaal is op verschillende manieren aan te brengen in je huis. Je kunt bijvoorbeeld werken met Pirplaten, Rockwoolisolatie), maar ook met een gespoten purschuim. Onder de vloer kun je werken met isolatiekorrels.

Energiebesparende maatregelen

Is uw huis compleet geïsoleerd, dan kunt zich focussen op de energiebesparende maatregelen. De maatregelen is u het beste kunt nemen komen hieronder aan bot:

  • Dubbel glas (HR++): Dit is extra isolatie en zorgt voor minder geluidsoverlast.
  • Zonnepanelen: De kwaliteit van zonnepanelen wordt steeds beter, terwijl de kosten dalen. Met zonnepanelen kun je energie opwekken voor je stroomgebruik. Tegenwoordig hebben zonnepanelen ongeveer een terugverdientijd van 6 à 7 jaar. Al na zeven jaar ga je dus verdienen aan je zonnepanelen! Omdat niet iedereen het geld op de plank heeft liggen om zonnepanelen aan te schaffen is er een aantrekkelijke belastingregel waardoor je de btw terug kunt krijgen van de Belastingdienst.

Misschien is uw dak niet geschikt voor zonnepanelen of woont u onder andere etages. Dan zijn er andere maatregelen mogelijk. Bijvoorbeeld de aanschaf van een pelletkachel, het gebruik van een zonneboiler of warmtepomp.

Het is lastig om bij bestaande woningen tot compleet duurzaam te komen. Het is niet onmogelijk, maar dit zal in stappen gerealiseerd moeten worden. Deze stappen zullen prijzig zijn, maar zullen uiteindelijk meer opleveren en uw ecologische voetafdruk verminderen.

Duurzame woning laten bouwen, hoe gaan wij te werk?

Duurzame woning laten bouwen, hoe gaan wij te werk?

Een duurzame woning laten bouwen is een stuk makkelijker, op deze manier kunt u vanaf het begin de nieuwst duurzame technieken gebruiken. Ook krijgt u te maken met nieuwe wetten, sinds 1 juli 2018 worden nieuwe huizen zonder gasaansluiting gebouwd.

Uw nieuwe huis zal niet meer gebouwd worden zonder goede isolatie. Daarnaast wordt er steeds vaker gekozen voor zonnepanelen of een warmtepomp, indien uw budget dat toelaat. Naast de standaard duurzame en energiebesparende maatregelen, kunt u ook nog een stap verder gaan:

  • Recyclen van materialen: Het opnieuw gebruik van materialen is al zeer duurzaam. Als u kiest voor circulair bouwen, dan gaat dit nog een stap verder. Dan bouwt u niet alleen met materialen die hergebruikt zijn. Maar als het gebouw in de toekomst gesloopt wordt, dan kunnen deze materialen weer opnieuw gebruikt worden. 
  • Nul op de meter: U bouwt een huis dat meer of evenveel energie opwekt als dat het verbruikt. Op deze manier betaalt u niet meer voor gas of stroom. U betaalt u investering terug met het geld wat u hierop bespaart.

Design van uw duurzame woning

Het design van uw duurzame woning wordt gedaan door een architect, met deze partij kunt u uw duurzame woning tot in detail uitwerken. Op deze manier kunt alle duurzame investeringen vooraf al inplannen en uitwerken. Zoekt u een architect in uw omgeving dan kunt u deze makkelijk vinden via Architectenweb.

Bij Nobel willen wij vervolgens graag met u in gesprek gaan. De persoonlijke aanpak vinden wij zeer belangrijk, op deze manier kunnen wij uw duurzame wensen en behoeften ideaal in kaart brengen.

Wij krijgen uw design te zien en kunnen op deze manier zien of het allemaal mogelijk is en in welke prijscategorie uw woning zal vallen. Nadat alles is goedgekeurd en er groen licht is, zal Nobel beginnen met de bouw van de duurzame woning op uw stuk grond.

Met onze jarenlange kennis en ervaring weten wij precies wat wel en niet mogelijk is. Wij houden van een open communicatie en houden u bij elke stap op de hoogte, alleen zo kunnen wij samen uw perfecte duurzame woning bouwen!

Een duurzame woning van Bouwbedrijf Nobel

Bent u van plan een duurzame woning te laten bouwen, dan kunt u duurzame bouwmaterialen gebruiken! Bouwbedrijf Nobel is uw ideale bouwbedrijf en partner in de proces. Wij hebben 40+ jaar ervaring in alle vormen van luxere bouw.

Uit het oogpunt van duurzaamheid en betrokkenheid betreft nieuwe ontwikkelingen op de woningmarkt heeft Bouwbedrijf Nobel zijn bedrijfsactiviteiten uitgebreid. Eind 2012 zijn we ons gaan specialiseren in leveren en aanbrengen PV-installaties (zonnepanelen), onder de naam Nobel zon-energie!

Bij Nobel zullen wij uw wensen gedetailleerd in kaart brengen om zo tot het ideale plan te komen. Wij van Nobel bieden ervaring, professionele werknemers, gespecialiseerde bouwers en de hoogste kwaliteit! Wij kunnen elke duurzame villa en elke droom verbouwing verwezenlijken!

Wilt u inspiratie opdoen voor uw duurzame woning bekijk dan eens onze projecten! Wilt u een duurzame woning laten bouwen en ons daarvoor inhuren, neem dan gerust contact met ons op! U kunt natuurlijk ook een afspraak met ons maken! Wij hopen u graag te helpen met een duurzame woning bouwen!

Werk met ons

Werk met ons

Ook een idee wat het realiseren waard is? Vraag een offerte aan